Τάσος Καραμπατζός
  • Μαζί δημιουργήσαμε το μεγάλο «Καλλικρατικό» Δήμο, μαζί συνεχίζουμε
  • Δημοτική Ανανέωση-Τάσος Καραμπατζός, η ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη ΟΛΩΝ των πολιτών
  • Δημοτική Ανανέωση-Τάσος Καραμπατζός: ΗΘΟΣ, ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΕΤΡΙΝΟ-ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΪΑΣ

Πρόκειται για το διώροφο κτίσμα (ισόγειο και όροφος) με ξύλινη στέγη, που η μορφολογία του υποδηλώνει την ιδιαίτερη βαρύτητα της μέχρι πρότινος χρήσης του (κτίριο διοίκησης – γραφείων ΒΕΛΑΝΣ). Ενσωματώθηκε στο κυρίως κτίριο της ΒΕΤΛΑΝΣ (οδός Νοσοκομείου) γύρω στα 1970. Όλο το κτίριο «βλέπει» με τον άξονα της μεγάλης του διάστασης στην κοίτη της Αράπιτσας και το Δημοτικό Πάρκο και βρίσκεται δίπλα στο αρδευτικό  φράγμα του ΤΟΕΒ. Η συνολική επιφάνεια κάθε ορόφου είναι 279,00 τ.μ.

Το ισόγειο  του κτιρίου προϋπήρχε και αποτελούσε μέχρι σήμερα χώρο μηχανημάτων. Ο όροφος χτίστηκε πάνω στο προϋπάρχον ισόγειο το οποίο και επενδύθηκε με πουρόπετρα (πάχους 10 εκ. περίπου) σαν να επρόκειτο για κανονική λιθοδομή με ξυλοδεσιές παραδοσιακού στυλ. Στο καινούριο όροφο η κατασκευή είναι πλινθοδομή που εναλλάσσεται με κατακόρυφα ξύλινα στοιχεία και μεγάλα ανοίγματα παραθύρων. Επίσης φέρει αρχιτεκτονικές προεξοχές 40 εκ. περίπου τύπου «σαχνισί» και ημιυπαίθριο χώρο τύπου «λιακωτό». Ο όροφος αποτελούσε τον κύριο χώρο γραφείων και το εσωτερικό του φέρει ξυλεπένδυση από αμερικάνικο κωνοφόρο υψηλής ποιότητας.

Διαπιστώνονται λοιπόν εξαιρετικώς ενδιαφέροντα στοιχεία, που ενώ παραπέμπουν έντονα στην Παραδοσιακή Μακεδονίτικη Αρχιτεκτονική, εντούτοις δηλώνουν με σαφήνεια την αίσθηση του καινούριου.

Υλοποιήθηκε λοιπόν η συντήρηση και επανάχρηση αυτού του κτιρίου γραφείων, σε χώρο πολλαπλών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων κυρίως με εκθεσιακή μορφή (ισόγειο), με όλους τους απαραίτητους χώρους διοίκησης (όροφος). Στα πλαίσια του έργου προβλέφθηκε η διατήρηση του υφιστάμενου βαρύτιμου ξύλινου διάκοσμου, λόγω της καλής κατάστασής του και λόγω της αξιολόγησής του, ως ποιοτικά πολύ καλό δείγμα αρχιτεκτονικής και διακοσμητικής δημιουργίας.

Το κτίριο χρησιμοποιείται πλέον για ποικίλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και λοιπού περιεχομένου.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Τάσος Καραμπατζός