Τάσος Καραμπατζός
  • Μαζί δημιουργήσαμε το μεγάλο «Καλλικρατικό» Δήμο, μαζί συνεχίζουμε
  • Δημοτική Ανανέωση-Τάσος Καραμπατζός, η ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη ΟΛΩΝ των πολιτών
  • Δημοτική Ανανέωση-Τάσος Καραμπατζός: ΗΘΟΣ, ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΑΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ"

Το κτίριο βρίσκεται στην περιοχή Μπατάνια της Νάουσας, επί της οδού Χρήστου Περδικάρη αριθμός 14, πάνω στη νότια κοίτη του ποταμού Αράπιτσα και είναι δίπλα στην πιο κεντρική γέφυρα, από τις τέσσερις γέφυρες της πόλης, αυτή που οδηγεί στην κεντρική αγορά. Χρονολογείται γύρω στο 1880 με 1920 και είναι χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας. Τον Ιούνιο του 1999, με Υπουργική Απόφαση  (ΦΕΚ 1305/Β/24-6-99), χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με τον τεχνολογικό του εξοπλισμό που σώζεται στο ισόγειό του, όπου ήταν και η λειτουργία του σησαμοτριβείου. Το 2000 πουλήθηκε από τις κληρονόμους του αρχικού ιδιοκτήτη Δημητρίου Μάκη, στον Όμιλο για την προστασία και προβολή του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες», σημερινό ιδιοκτήτη.

Το κτίσμα είναι πρισματικής κάτοψης, στενομέτωπο ως προς το δρόμο, αλλά με τρεις ελεύθερες πλευρές και εξελίσσεται σε τρεις στάθμες, ενώ στεγάζεται με ξύλινη, κεραμόσκεπη με βυζαντινά κεραμίδια, τρίριχτη στέγη. Είναι κατασκευασμένο, ως τις δύο πρώτες στάθμες, περιμετρικά με εμφανή φέρουσα ψευδοισόδομη λιθοδομή από τοπικό λαξευτό πωρόλιθο και εμφανείς επίσης οριζόντιες ξυλοδεσιές από καστανιά. Εσωτερικά ακολουθεί την τυπολογία των κατοικιών της εποχής του. με μια σειρά από υποστυλώματα από ξύλο καστανιάς που στηρίζουν κεντρικά τις δοκούς από το ίδιο υλικό οι οποίες, στηριγμένες και στις περιμετρικές λιθοδομές σχηματίζουν τους ορόφους. Στο ισόγειο στεγαζόταν πρατήριο των προϊόντων του σησαμιού και το πρωβιομηχανικό εργαστήριο όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ενώ στο μεσοπάτωμα ήταν αποθηκευτικός χώρος καθώς και η χειμωνιάτικη κάμαρη που λειτουργούσε και ως ξενώνας. Η τρίτη στάθμη, όπου στεγαζόταν η κυρίως κατοικία, είναι κατασκευασμένη με ξυλόπηκτη τοιχοποιία αποτελούμενη από ξύλινο σκελετό και πλήρωση από αργές λίθους και λάσπη, επιχρισμένη με πηλοκονίαμα και λεπτή στρώση ασβεστοκονιάματος. Στον όροφο αυτό συναντούμε ξύλινη ψευδοροφή (σε αντίθεση με τους πιο κάτω ορόφους), και υπάρχουν πολλά παράθυρα με ξύλινα κουφώματα διαστάσεων 1.00x1.90 και εξωτερικές σιδεριές που ποικίλουν από όψη σε όψη. Στη βορειοανατολική γωνία σχηματίζεται τριγωνική προεξοχή, το παραδοσιακό σαχνισί, ενώ στην ανατολική και τη δυτική πλευρά έχει εξώστες. Στην πρόσοψη του το κτίσμα είναι τριώροφο ενώ από την πίσω όψη φαίνεται διώροφο, αφού το πίσω τμήμα του είναι κτισμένο πάνω στο βράχο με σχεδόν τρία μέτρα υψομετρική διαφορά Η πλάγια όψη του έχει βορινό προσανατολισμό και είναι σε άμεση γειτνίαση με την απότομη νότια κοίτη της Αράπιτσας. Στο σημείο αυτό βρίσκονται και τα ερείπια της λιθοδομής ενός χαμηλότερου προσκτίσματος που στέγαζε τον υδρόμυλο του σησαμοτριβείου. Εδώ σώζονται οι αγωγοί που οδηγούσαν το νερό στον υδρόμυλο καθώς και ο εξοπλισμός του όπως οι φτερωτές, οι μυλόπετρες κτλ.

Το έργο αφορά τη συντήρηση-αποκατάσταση και την επανάχρηση του κυρίως κτιρίου αλλά και την ανακατασκευή στη βόρεια πλευρά, του κτιρίου που στέγαζε τον υδρόμυλο του σησαμοτριβείου. Είναι πάντοτε δύσκολη η ένταξη νέων χρήσεων στους χώρους ενός διατηρητέου κτιρίου, τόσο ιδεολογικά όσο και πρακτικά. Στην προκειμένη περίπτωση όμως ο στόχος είναι κοινός: η διάσωση και η συνέχιση στο χρόνο, της παράδοσης και της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. Η χωροθέτηση των νέων λειτουργιών έγινε μετά από πολύ σκέψη και συζητήσεις, και η λύση που προτείνεται έχει γνώμονα το σεβασμό της εξωτερικής μορφολογίας και της εσωτερικής τυπολογίας του κτιρίου.

Έτσι σύμφωνα και με το εγκεκριμένο από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας (αριθ. Πρωτ. 2673/7-10-05) κτιριολογικό πρόγραμμα της νέας χρήσης του διατηρητέου, το κτίριο από σησαμοτριβείο και κατοικία που ήταν έγινε μουσείο του τεχνολογικού του εξοπλισμού και έδρα του Ομίλου για την προστασία και προβολή του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Τάσος Καραμπατζός