Τάσος Καραμπατζός
  • Μαζί δημιουργήσαμε το μεγάλο «Καλλικρατικό» Δήμο, μαζί συνεχίζουμε
  • Δημοτική Ανανέωση-Τάσος Καραμπατζός, η ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη ΟΛΩΝ των πολιτών
  • Δημοτική Ανανέωση-Τάσος Καραμπατζός: ΗΘΟΣ, ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Κ.Π. Culture 2000 και περιελάμβανε τα παρακάτω:

 

ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑΡΕΜΑΤΑ

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

 

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η περιοχή της Ευρώπης χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας πλούσιας ποικιλόμορφης άυλης κληρονομιάς που προήλθε από ένα κοινό υπόβαθρο. Ένα  παράδειγμα αποτελούν οι «κυκλικές» (ενιαύσιες) εορτές, των οποίων οι απαρχές ανάγονται στις αρχαίες παγανιστικές παραδόσεις. Οι εορτές αυτές αποτελούν πραγματικά σημεία «αιχμής» στην παραδοσιακή πολιτιστική ζωή και οι τελετές που πραγματοποιούνται στα πλαίσιά τους σηματοδοτούν «περάσματα», όπου οι άνθρωποι μεταμορφώνονται, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονται και όπου οι μάσκες εμφανίζονται: Αντανάκλαση του εσωτερικού κόσμου του καθενός, υποστήριξη της μύησης, διάσχιση ορίων μεταξύ του γνωστού και του αγνώστου, οι μάσκες-κάλυμμα της (φυσικής) μορφής ή σύνολο τελετών-παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη πολυμορφία ανάλογα με το συμβολισμό και τις τελετές στις οποίες χρησιμοποιούνται.

Στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών οι μάσκες είναι παρούσες: Η αναμφισβήτητη κοινωνική τους λειτουργία τους δίνει (αποδεικνύει) κοινές ρίζες. Αποτελούν επίσης μαρτυρίες μιας πλούσιας πολιτισμικής ποικιλομορφίας με την αισθητική, αλλά και με τα συμβολικά χαρακτηριστικά τους.

Τελετές «περάσματος» εορτάζονται ακόμη σε διάφορες εποχές του χρόνου σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν και υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία στην ένταση και στην ιστορική προέλευση της καθεμιάς, ανάλογα με την περιοχή προέλευσης: Είναι λιγότερο ή περισσότερο ζωντανές αν συναντώνται στην Πολωνία ή στο Βέλγιο, στη Γαλλία ή στην Ιταλία. Είναι επίσης λίγο – πολύ γνωστές οι υλικές, κοινωνικές ή θρησκευτικές τους σημασίες. Παράλληλα η πρόσφατη εμφάνιση στην Ευρώπη των μασκών Halloween, μιας ιρλανδέζικης παράδοσης που αναβίωσε και επανασηματοδοτήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μαζικές καταναλωτικές συμπεριφορές που τείνουν να τροποποιήσουν αρκετά σημεία και σημαινόμενα αυτών των παραδόσεων, μας προσκαλούν να ερευνήσουμε την υπόθεση της μάσκας στην Ευρώπη, όπως την ζούνε οι ευρωπαίοι πολίτες.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας κοινής, πλούσιας, ποικιλόμορφης, άυλης κληρονομιάς, αυτό το πρόγραμμα επιδιώκει στο να προβάλει αυτό το  κοινό πολιτιστικό και εθνολογικό υπόβαθρο, ενισχύοντας τις σχετικές δράσεις που αναλαμβάνουν οι συμβαλλόμενοι, και να δείξει έτσι ότι αυτές οι δράσεις δεν είναι μεμονωμένες, αλλά κινούνται σε ένα κοινό «φόντο». Επιδιώκει επίσης να ενθαρρύνει τη γνωριμία του μεγάλου κοινού με τα δρώμενα και να προβάλει την παραδοσιακή κληρονομιά.

 Εφ’  όσον η πραγματικότητα σε κάθε χώρα, από την άποψη της υιοθέτησης των εθίμων που συνδέονται με τη μάσκα, είναι διαφορετική, οι προθέσεις των διαφόρων εθνικών εταίρων του  προγράμματος αυτού είναι να αντιπαραθέσουν αυτές τις πραγματικότητες. Από τη μια μεριά, εκεί όπου οι κάτοικοι δεν καλογνωρίζουν τις ρίζες της παράδοσής τους, θα προσκληθούν να ανακαλύψουν την ίδια τους την κληρονομιά: μάσκες που θα παρουσιαστούν στα παιδιά, και στη συνέχεια στο ευρύ κοινό,  θ΄ αποτελέσουν τα μέσα για πολιτιστική αναβίωση μιας κοινής κληρονομιάς, αλλά και μια επανεκτίμηση ενός μέρους αυτής της κληρονομιάς. Από την άλλη μεριά, στις περιοχές όπου ο πολιτισμός της μάσκας είναι καλύτερα γνωστός ως κοινό βίωμα με καθορισμένα και κωδικοποιημένα στοιχεία από παλιά, ο στόχος είναι να προστατευτούν αυτά τα στοιχεία στην αυθεντική τους μορφή.

Ένας άλλος στόχος του προγράμματος είναι να διευκολύνει και να κοινοποιήσει τις πληροφορίες γύρω από τις μάσκες στο επίπεδο των εταίρων του προγράμματος και των εθνικών τους δομών όπως και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης με επιστήμονες, παιδαγωγούς ή οργανωτικούς φορείς του τοπικού κοινωνικού ιστού.

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

Α) Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2005

Συνεδριάσεις - συσκέψεις της Επιτροπής λειτουργίας του Προγράμματος με φορείς υλοποίησής του (Σχολεία, Σύλλογοι, Εργαστήρια, Ζυγιές οργανοπαικτών, Ιδρύματα παιδιών και νέων με ειδικές ανάγκες κλπ.).

Β) Ιανουάριος 2006

Σεμινάρια θεωρητικής και πρακτικής προπαρασκευής ομίλων νέων των ανωτέρω φορέων στα αντικείμενα:

Μελέτη - κατασκευή προσωπείων του δρωμένου «Μπούλες της Νάουσας».

Μελέτη - κατασκευή των παραδοσιακών τοπικών μουσικών οργάνων Ζουρνά και Νταουλιού.

Ιστορία και εκμάθηση των τοπικών παραδοσιακών χορών του μασκοφόρου δρωμένου «Μπούλες της Νάουσας».

Σατυρικά άρματα, ιδέες, σχεδιασμός της κατασκευής τους.

Γ) Φεβρουάριος 2006

Ολοκλήρωση του προπαρασκευαστικού μέρους του προγράμματος

Καθορισμός των ομάδων συμμετοχής στις λαϊκές Καρναβαλικές εκδηλώσεις

Κατάρτιση προγράμματος συμμετοχής

Πανελλήνιο Σεμινάριο Καθηγητών Φυσικής Αγωγής και δασκάλων του χορού.

Δεξίωση γερόντων, παλαιών μελών των Καρναβαλικών ομίλων

Δ) Μάρτιος 2006

Ολοκλήρωση των εκδηλώσεων

Αξιολόγηση

Ε) Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2006

Εργασία για την έκδοση βιβλίου με τις δράσεις του προγράμματος με την ευθύνη της επιτροπής του προγράμματος και Ομάδος νέων που πήραν μέρος σε αυτό

Στ) Ιούλιος - Αύγουστος 2006

Παρουσίαση του βιβλίου των δράσεων - Πέρας του προγράμματος.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Τάσος Καραμπατζός