Τάσος Καραμπατζός
  • Μαζί δημιουργήσαμε το μεγάλο «Καλλικρατικό» Δήμο, μαζί συνεχίζουμε
  • Δημοτική Ανανέωση-Τάσος Καραμπατζός, η ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη ΟΛΩΝ των πολιτών
  • Δημοτική Ανανέωση-Τάσος Καραμπατζός: ΗΘΟΣ, ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΚΟΧΩΡΙΟΥ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 385.000€

Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 100% από το Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας Γ' Κ.Π.Σ..

Από την μελέτη προκείπτει το φυσικό αντικείμενο ως εξής:

1. ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει: α) Την κύρια είσοδο του οικισμού από Νάουσα με την προέκτασή της προς την πλατεία και β) Τμήμα του βρόγχου πέριξ της πλατείας μαζί με τα περάσματα των πεζών που τον διατρέχουν, την κύρια πρόσβαση προς τον λόφο του Αγίου Δημητρίου και ένα πέρασμα πεζών παράλληλο προς αυτήν. Να τονισθεί ότι οι δύο παραπάνω περιοχές αποτελούν μια συνέχεια και οπωσδήποτε μια ενότητα, ενώ συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα μέτωπα των πλέον αξιόλογων αρχιτεκτονικά και ιστορικά κτισμάτων

2. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αντικείμενο τουμ έργου είναι η ανάπλαση των παραπάνω περιοχών η οποία επιτυγχάνεται α) με την διευθέτηση ρυμοτομήσεων όπως αυτή προέκυψε από την αρχική μελέτη ανάπτυξης του οικισμού, (με τοπικές διαπλατύνσεις, και με ολοκλήρωση χαράξεων περασμάτων πεζών). Και β) με παρεμβάσεις που αφορούν δαπεδοστρώσεις, φυτεύσεις, φωτισμό, σήμανση και αστικό εξοπλισμό.

Α) ΔΑΠΕΔΟΣΤΡΩΣΕΙΣ - ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Γενικός κανόνας που διέπει τη διαμόρφωση των δαπέδων είναι πως όπου προτείνεται κίνηση τροχοφόρων τα δάπεδο είναι από κυβόλιθο και όπου κίνηση πεζών τα δάπεδο είναι από σχιστόπλακα και στα σημεία με μεγάλη κλίση από κροκάλα ή αλλιώς μεγάλο βοτσαλωτό. Κροκάλα τοποθετείται και δίπλα από τις σχάρες απορροής των ομβρίων, στα σημεία που δεν υπάρχουν επιφανειακές υδρορρόες, με στόχο την ομαλότερη απορροή των ομβρίων προς την σχάρα. Οι επιφανειακές υδρορρόες προτείνονται αξονικά και κατά μήκος των οδών με κυκλοφορία αυτοκινήτων για την αποτελεσματικότερη συγκέντρωση των ομβρίων (προτιμήθηκε η συγκέντρωση των ομβρίων στον άξονα παρά στις πλευρές του δρόμου λόγω του μικρού πλάτους και της ουσιαστικής ανυπαρξίας πεζοδρομίων. Οι υδρορρόες κατασκευάζονται από μάρμαρο σκούρο, όπως και σχάρες, στις οποίες καταλήγουν. Τα ρείθρα είναι μαρμάρινα για να εγκιβωτίζουν τον κυβόλιθο και να εξασφαλίζουν την μακροβιότητα και την καλή κατάσταση του οδοστρώματος. Ρείθρα τοποθετούνται και στις διαδρομές κίνησης πεζών για να εγκιβωτίζουν τα δάπεδα από σχιστόπλακα ή κροκάλα. Στους δρόμους κίνησης των τροχοφόρων σχηματίζουν υψομετρική διαφορά 0,15 m από το οδόστρωμα και στις διαδρομές πεζών τρέχουν στην ίδια στάθμη με το δάπεδο.

Τα δάπεδα των πεζοδρομίων κατασκευάζονται από σχιστόλιθο, όπως και τα περάσματα των πεζών. Σε οδούς με κλίση κίνησης αυτοκινήτων, κατά πλάτος του δρόμου τοποθετούνται επίσης μαρμάρινα κομμάτια της ίδια διατομής με τα ρείθρα, για την εξουδετέρωση τυχόν πιέσεων από την κίνηση των αυτοκινήτων και την καλλίτερη συγκράτηση του κυβόλιθου.

Η κλίμακα που οδηγεί από την οδό Ελευθερίας προς την πλατεία διατηρείται και επενδύεται με σχιστόπλακα. Η διπλανή φυσική ‘ράμπα’ στρώνεται με δάπεδο κροκάλας, όπως και το υπόλοιπο τμήμα της διαδρομής μέχρι την πλατεία, πλην των κλιμάκων στην απόληξη προς την πλατεία που κατασκευάζονται από οπλισμένο σκυρόδεμα και επενδύονται με σχιστόπλακα.

Σε κεντρικό σημείο της πλατείας διαμορφώνεται ένας μεγάλος ρόδακας με κεντρικό θέμα του ένα δέντρο που φυτεύεται με σκοπό να δημιουργήσει ένα ισχυρό σύμβολο για τον οικισμό και ταυτόχρονα να αποτρέψει πραγματικά την κίνηση των αυτοκινήτων στην πλατεία.

Ρόδακες διαμορφώνονται και σε όλες τις διασταυρώσεις των δρόμων και των περασμάτων με σκοπό την αύξηση του ενδιαφέροντος στην περιήγηση και την αποφυγή της μονοτονίας. Τα υλικά τους είναι ένας συνδυασμός του κυβόλιθου με κεραμικό συμπαγές τούβλο, μάρμαρο και σχιστόπλακα στις οδούς κίνησης των τροχοφόρων και σχιστόπλακας, μάρμαρου, μικρού βοτσαλωτού και κεραμικού συμπαγούς τούβλου στα περάσματα πεζών και τα αδιέξοδα. Το κεντρικό στοιχείο στους ρόδακες είναι το φρεάτιο κυκλικής μορφής από μαντέμι που προσθέτει χρωματική αντίστιξη με το σκούρο γκρίζο χρώμα του στα φυσικά χρώματα των άλλων επιφανειών.

Πριν από τις τελικές διαμορφώσεις θα κατασκευασθούν τα δύκτια απορροής ομβρίων.

Β) ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ

Οι φυτεύσεις που προτείνονται εντάσσονται στην γενική επιλογή της ανάδειξης των τοπικών φυσικών στοιχείων με τα οποία εξελίχθηκε ο οικισμός. Στην πλατεία προτείνεται η φύτευση μιας βελανιδιάς (δρυς), ένα δένδρο με μεγάλη διάδοση στην περιοχή. Αναφερόμενοι στα κύρια σημεία φυτεύσεων, αρχίζουμε από την κύρια είσοδο από Νάουσα, όπου προτείνονται δύο συστάδες δένδρων όπου προτείνονται κωνοφόρα, κατά προτίμηση έλατα μια ελιά και μια βελανιδιά. Επίσης προτείνεται και η φύτευση θάμνων.

Στο απέναντι παρκάκι προτείνεται η φύτευση ενός κωνοφόρου και τριών θάμνων – δαφνών, ώστε να σχηματίζεται ένα ‘πράσινο υπόβαθρο’ για τον πίδακα που τοποθετείται εμπρός από αυτά.

Στο μικρό παρκάκι της διαδρομής προς την κορυφή του λόφου του Αγ. Δημητρίου προτείνεται η φύτευση μιας δάφνης. Η φύτευση μιας ελιάς, και δύο θάμνων – πυξάρι και τσιντόνια – προτείνεται στη στροφή του περάσματος πάνω από την πλατεία. Μια ελιά, δύο δάφνες και μικρά αναρριχώμενα προτείνονται και για τα νέα παρτέρια που δημιουργούνται δίπλα στη ράμπα και την κλίμακα που ενώνει την οδό Ελευθερίας με την πλατεία.

Γ) ΦΩΤΙΣΜΟΣ –ΣΗΜΑΝΣΗ

Ο φωτισμός των δημοσίων χώρων περιλαμβάνει τα φωτιστικά της κύριας εισόδου στον οικισμό, τα απλά και τα διπλά φωτιστικά των άλλων οδών εντός της περιοχής αναφοράς. Περιλαμβάνει επίσης μεγάλους και μικρούς προβολείς έμμεσου φωτισμού του εξωτερικού χώρου, μικρούς προβολείς έμμεσου φωτισμού του εσωτερικού της στέγης του ημιυπαίθριου καθιστικού, καθώς και επιτοίχια φωτιστικά στις λιθοδομές. Ο φωτισμός θα είναι σχεδόν διακριτικός και κατά το δυνατόν συνεχής κατά μήκος των οδών και των διαδρομών.

Οι διαδρομές των πεζών φωτίζονται αποκλειστικά από τα επιτοίχια φωτιστικά (plafonieures), τα οποία διαχέουν το φως από την αδρά επιφάνεια της πέτρας. Τα μικρά παρκάκια, συμπεριλαμβανομένου αυτού με τον πίδακα, φωτίζονται έμμεσα από το φως των προβολέων που αντανακλάται στα φυλλώματα και τους κορμούς των θάμνων και των δέντρων.

Η σήμανση περιλαμβάνει τον χάρτη ενημέρωσης για την εσωτερική διάρθρωση του οικισμού και τη θέση των αξιοθέατων, καθώς και τις ειδικές πινακίδες ενημέρωσης για την κατεύθυνση και τη θέση κάθε αξιοθέατου και κάθε κοινόχρηστης εγκατάστασης (π.χ. ναός, πλατεία, αθλητικό κέντρο κλπ), την πιθανή θέση χώρων στάθμευσης, καθώς και τις ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (διαδρομή πεζών, αδιέξοδο κλπ).

Δ) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνονται οι πάγκοι καθιστικού, οι κάδοι απορριμμάτων και μια νέα κρήνη

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Τάσος Καραμπατζός